Van strategie naar beleving.

‘Hoe koppel je op een mooie, andere en creatieve manier een organisatiestrategie aan de beleving van collega’s?’ Deze vraag stelde Elleke van Gelder, adviseur en ontwikkelaar Sociale Innovatie bij de Politie Oost Nederland. In haar zoektocht naar werkbare toepassingen en een gedeeld perspectief vroeg zij Brief van de Koning deze strategie – en met name de onderliggende waarden – vast te leggen en te laten beleven in slechts een paar woorden.

Negen Koersquotes worden ingezet. Ze hebben tot doel dat iedere collega in Oost Nederland de waarden van de strategie Oost van Morgen kan relateren aan de te nemen stappen in de veranderende organisatie. Waarden die staan voor situaties die nieuw, anders en uitdagend zijn.

De Koersquotes zijn ook bedoeld om verhalen te ontluiken en te delen: medewerkers worden uitgenodigd een quote te kiezen, na te denken over het verhaal achter deze quote en dat te delen in het team of breder in de organisatie. Het is een aanzet om te beschouwen waar je staat, welke acties je al doet en welke stappen jijzelf of je team nog kan zetten.

'Geen papieren werkelijkheid meer, maar aanleiding voor waardevolle gesprekken'

‘Het is mooi om te zien hoe iedereen een ander gevoel heeft bij de quotes. Sommige quotes springen er echt uit voor collega’s en de meest mooie verhalen komen achter die enkele woorden tevoorschijn.

We zijn als Eenheid Oost Nederland ontzettend blij dat we deze waardevolle manier van communicatie in kunnen zetten op een onderwerp dat normaal toch wel beschouwd wordt als iets van de top of een papieren werkelijkheid. De quotes laten glimlachen, verbinden en geven aanleiding tot waardevolle gesprekken.’

– Elleke van Gelder, politie Oost Nederland